Cultura și Statul. Cum lucrăm împreună?
În cadrul proiectului nostru, am organizat în data de 5 mai 2022, evenimentul Cultura și statul. Cum lucrăm împreună?, pe care il poți urmări aici. Acesta a luat forma unui dialog între Secretarul de Stat în Ministerul Culturii, András István Demeter, Managerul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), Cristian Hordilă, și Președintele Asociației Daisler, Andi Daiszler.
Printre cele mai importante subiecte dezbătute în cadrul întâlnirii s-au regăsit relația dintre autorități și cei care activează în industriile culturale și creative, sprijinul acordat de stat oamenilor de cultură, exemple de bune practici la nivel internațional și cadrul legislativ pentru activitatea din domeniul cultural.
Referindu-se la cadrul legislativ, Secretarul de Stat în Ministerul Culturiia subliniat importanța unei legi care să fie dedicată sectorului cultural: „Constatăm că majoritatea autorităților finanțatoare în România sunt aproape întotdeauna egale cu autoritățile publice locale. Acestea nu prea s-au pliat pe ordonanța 51, preferând un alt act normativ, legea 350, astfel amestecând domeniile culturii și ale industriilor creative cu tot ce înseamnă sport, religie, recreere și alte domenii, ceea ce nu e rău, doar că pentru noi, cei care activăm în sfera culturală, ar fi mult mai avantajos să fie aplicată o lege specială, daca există”, a precizat András István Demeter.
Andi Daiszler, Președintele Asociației Daisler, a vorbit despre cât de necesar este ca statul să capete o față umană: „Cultura și statul se întâlnesc, în primul rând, prin comisii. Acesta e primul punct în care ne întâlnim de regulă. Atunci când statul e o comisie, lucrurile merg, de cele mai multe ori, dezastruos. Dacă statul, în schimb, e reprezentat de un om, atunci lucrurile încep să capete sens și cap, încep să se miște într-o direcție de respect reciproc și înțelegere”.
În contextul discuției despre raporturile dintre stat și sectorul cultural, Cristian Hordilă a menționat că eforturile trebuie să vină din ambele părți. „Colaborarea cu statul, din perspectiva mea și din perspectiva unui festival de film, înseamnă o muncă continuă. Dacă ne referim la stat într-un cadru teoretic, e mai dificil să răspund, dar atunci când statul începe să aibă niște fețe de oameni, aș putea să zic că, în funcție de cum e omul și disponibilitatea de dialog, se găsesc soluții. În mod sigur există schimbări în ultimii ani de zile” , a precizat Managerul TIFF. „Nu cred că am ajuns la stadiul în care sunt prea multe idei, ci cred că deocamdată suntem la stadiul în care sunt prea multe idei în anumite zone sau în anumite orașe. Dacă ne uităm la întreaga țară, sunt foarte multe zone secetoase din perspectiva inițiativei, din perspectiva dialogului și colaborării cu autoritățile locale”, a mai spus acesta.
Invitații noștri au punctat nevoia de creare a unui spațiu unui spațiu cultural comun, unde să se întâlnească atât statul cu mediul privat, cât și actori ai societății civile precum ONG-uri, centre culturale, instituții de învâțământ etc. Este important să construim spații culturale pentru artiști, care să ofere un sentiment de aparteneță și unitate, dar și care să adune oportunități, inițiative, idei și direcții de dezvoltare. De asemenea, aceste clustere culturale identifică nevoile comunității creative și propun soluții inovative care să răspundă direct acestor necesități.
Valorificare culturii și creativității contribuie la dezvoltarea incluziunii sociale, a dialogului intercultural și promovarea comerțului național și internațional.
La nivel local, colaborarea dintre unitățile administrativ teritoriale și centrele culturale au rezultate de impact asupra comunității prin instruirea și pregătirea populației în inițiative de antreprenoriat.
Și la nivel european sunt încurajate inițiativele culturale naționale și de cooperare internațională, În conformitate cu Tratatul privind funcționarea UE, Uniunea Europeană (UE) se angajează să promoveze diversitatea culturală a Europei în relațiile sale internaționale. UE este parte la Convenția UNESCO din 2005 pentru protecția și promovarea diversității expresiilor culturale, principala legislație în acest domeniu (Comisia Europeană, Relațiile culturale internaționale).
Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.