Despre Industriile Creative – Foto & Video
Fotografia și videografia vizează următorul articol din seria Industriilor Creative, două ramuri creative și artistice în continuă ascensiune odată cu aplombul zonei digitale. Fotografia a fost dintotdeauna o artă bine împământenită, inclusiv în spațiul românesc printr-o serie de fotografi relevanți: Cosmin Bumbuț, Alex Gâlmeanu, Cornel Pufan, Sorin Onișor șamd. Implicit, fotografia a funcționat și s-a dezvoltat, nefiind în relație directă cu suportul ei digital, fotografiile realizându-se pe film, iar modul de prezentare fiind unul convențional, în galerii sau în spații dedicate.
Însă, videografia, în schimb, a crescut fulminant în ultimii ani, prin intermediul rețelelor sociale și a YouTube-ului, în speță. De la spoturi publicitare, la outdoor sports, vlog-uri, travel, cooking show-uri, podcast-uri, videografii s-au remarcat și au avut posibilitatea de inovare, chiar și în contexte restrictive de spațiu, echipă, echipament tehnic, livrând conținut de calitate. Instagram, YouTube și TikTok sunt, în România, platforme cu un real succes, extrem de dezirabile utilizatorilor.
Atât fotografia, cât și videografia devin unelte de mare actualitate, mai ales în raport cu rețelele sociale, prin intermediul creatorilor de conținut, care, în ultimii ani, au transformat acest pasiuni în forme de antreprenoriat.
Un alt aspect important de menționat ar fi unul tehnic, și anume tranziția de la aparatele DSRL la telefonul mobil. Smartphone-urile au devenit cea mai mare platformă pentru fotografie, în contextul în care se încarcă 40 de milioane de fotografii pentru Instagram zilnic, aspect ce modifică drastic piața aparatelor profesioniste de fotografiat și filmat. În acest context, inclusiv în industria cinematografică, există câteva cazuri singulare, cum ar fi filmele lui Sean Baker, în care se apelează și la utilizarea telefonului mobil, cu dublu rol – scăzând vertiginos costurile producției, însă având și un rol conceptual important în narațiune.
De asemenea în ceea ce privește Social Media Marketing, fotografia și videografia sunt unelte esențiale pentru a promova produse și servicii, pentru crearea awareness-ului și a vizibilității.
Ambele ramuri sunt în continuare extrem de căutate la nivelul antreprenorilor, care reușesc să-și transforme pasiunea într-o reală afacere, cu atât mai mult în acest moment în care există o diversitate de exprimare din ce în ce mai mare, iar clienții la rândul lor, vizualizează și forme alternative de promovarea propriilor afaceri, prin unelte de imagerie mult mai provocatoare.
TransylvanianMoviePreneurs este un proiect de educație antreprenorială în domeniul Industriilor Creative și Culturale.