April 26, 2022

Unde filmăm în Cluj? 3 locații accesibile pentru primul tău film.

După ce am organizat un Bootcamp de film de 12 zile în Cluj, despre care poți afla mai multe aici ne-am gândit că ar fi util să împărtășim cele învățate artiștilor la început de drum. Una dintre provocările proiectului a fost să găsim un spațiu accesibil, în care cei 18 participanți să poată filma propriul lor scurtmetraj. (Apropo, puteți viziona rezultatul, adică filmul „Brațe și Crengi”, care a fost realizat integral în 12 zile, la unul dintre evenimentele noastre viitoare. Pentru asta, fiți cu ochii pe pagina noastră de Facebook)!


Așadar, aveam nevoie de o locație potrivită, în care să se poată executa manevre tehnice cinematografice, care să fie generos din punct de vedere vizual și accesibil, atât pentru echipa filmului, cât și pentru autovehiculele care urmau să se deplaseze la locul filmării. După un pic de cercetare, liste cu argumente „Pro” și „Contra”, discuții cu echipa și partenerii, am întocmit o listă cu 3 locații din Cluj, la îndemâna tinerilor care caută un loc pentru a realiza primul lor film. Iată la ce spații ne-am gândit!

1. Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca

Universitatea dispune de spații de filmare generoase, coridoare luminoase și o cale de acces facilă. Facultatea se află într-o zonă foarte accesibilă, chiar în centrul orașului. Totodată, există o curte a facultății, care poate servi atât ca locație de filmare, cât și ca spațiu de parcare, depozitare echipamente sau diverse accesorii pentru filmări. 

2. Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative – CREIC

Situat în afara Clujului, la o distanță de aproximativ 10 km față de centrul orașului, Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative este destinat exclusiv producției de audio-vizual. CREIC dispune de spații potrivite pentru producția unui film, însă nu este dotat din punct de vedere logistic. Avem de a face cu un spațiu de dimensiuni generoase, dar trebuie să ținem cont de lipsa facilităților de ordin logistic sau a decorurilor naturale, care ar putea ridica costurile producției.

3. Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca

Universitatea, deși are scop didactic și nu unul creativ, dispune de spații deschise, care permit realizarea unei game vaste de mișcări de cameră și un decupaj interesant. Clădirea se află în centrul orașului și dispune de locuri de parcare. Chiar dacă elementele de set și decor lipsesc, universitatea prezintă mai multe avantaje din punct de vedere arhitectonic, ceea ce poate fi de mare ajutor atunci când vorbim de direcția creativă a viitorului film.

Transylvanian Moviepreneurs este un proiect de educație antreprenorială în domeniul Industriilor Creative și Culturale. Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.