November 13, 2020

Despre Antreprenoriat Cultural

Antreprenoriatul Cultural este caracterizat ca fiind un domeniu de activitatre aflat intr -o continua schimbare, domeniu situat la intersectia dintre arta, cultura si business.  

Avand in vedere complexitatea acestui domeniu, cei care activeaza in aceasta zona, sunt deseori persoane cu viziune, capabili sa-si asume riscuri si totodata capabili sa medieze, gestioneze si sa interepteze o serie de procese complexe si contradictorii. 

De la generarea de idei, realizarea sau punerea acestora in practica, pana la comercializarea acestor produse culturale sau elaborarea unor mecanisme specifice prin care acestea sa devina profitabile, antreprenorii culturali sunt de regula implicati in toate procesele mentionate mai sus.

Procesul de generare al bussiness-urilor culturale, implica o serie de factori ce tin atat de generarea de idei si continut relevant la nivel creativ, cat si o buna cunoastere a contextelor din societate, care sa poata oferi perspective de reusita propunerilor culturale. Fara a intelege realitatile de ordin socio-economic, antreprenorul cultural se afla in imposibilitatea de a genera idei care sa-si gaseasca utilizarea.

Contextul sau contextele in care business-urile culturale isi desfasoara activitatea, dicteaza de regula modul in care acest tip de bussiness functioneaza. Cu toate ca vorbim de antreprenoriat creativ, acest tip de business nu poate functiona fara sa fie in stransa legatura cu realitatile imediate din social. 

Intrucat nu exista norme speciale pe care antreprenorii sa le urmeze in realizarea de produse culturale, ele isi pot confirma sau infirma valoarea abia dupa ce sunt introduse pe piata. Dupa cum spuneam si mai sus, validarea lor este in stransa legatura cu contextele sociale in care se desfasoara sau au loc. 

Din punct de vedere al riscurilor asociate cu acest tip de activitate, trebuie mentionat faptul ca antreprenoriatul cultural are un grad de risc ridicat, tocmai prin lipsa unor retete clasice de business. Cu cat antreprenorii inteleg mai bine particularitatile in care activeaza, cu atat isi sporesc mai mult sansele de reusita.

Proiectul #TransylvanianMoviePreneurs, urmareste cresterea competitivitatii antreprenoriatului in sectoarele Culturale si Creative, contribuind atat calitativ cat si cantitativ la cresterea intitiativelor din domeniile mai sus mentionate.

#TransylvanianMoviePreneurs este un proiect de educatie antreprenoriala in domeniul Industriilor Creative si Culturale.

Promotorii acestui proiect sunt FundaÈ›ia Civitas pentru Societatea Civilă, 23 FILM È™i PROJECTS – Islanda.

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programul RO-Cultura de  Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP).